Araç Değer Kaybı Tazminatı
Araç değer kaybı, hasara uğrayan ve bu sebeple bakım, onarım, tadilat gören bir aracın, değerindeki düşüşü ifade etmektedir. Hasar gören parçalar, tamamen orijinal benzerleri ile değişmiş olsa dahi aracın rayiç fiyatının düşeceği kuşkusuzdur. Nitekim, ikinci el araç alım – satım sitelerinde dahi araca dair verilen ilk bilgi, tramer kaydının bulunup bulunmadığı, varsa bu kaydın hangi kazadan kaynaklı olduğuna dair açıklamadır.
Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayarak tarafımıza ulaşabilir, değer kaybı başvurularınızla ilgili destek alabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Değer kaybı hesaplamaları, bağımsız eksperler tarafından birden fazla metod kullanılarak yapılmaktadır. Hasarlı aracın markası, modeli, kilometresi ve hasar miktarı yapılan hesaplamanın temel noktalarını oluşturmaktadır.
Kazada Kusurluyum, Değer Kaybı Tazminatı Alabilir miyim?
Değer kaybı tazminatı başvurusunda bulunacak tarafın, tam kusurlu olmaması gerekir. Ancak kusur durumu, alınacak değer kaybı tazminatı miktarını oransal olarak etkilemektedir. Bir başka deyişle değer kaybı tazminatı başvurusunda bulunan taraf, kusursuz olduğu oranda ödeme alabilecektir. Örneğin, %25 kusuru bulunan ve aracında 10.000 TL değer kaybı gerçekleşen taraf, karşı tarafın sigorta şirketine yaptığı başvuru neticesinde değer kaybı tazminatının %75’ini – yani 7.500 TL – alabilecektir.
Araç Değer Kaybı Tazminatı Başvurusu için Yaş Sınırı Var mıdır?
Bu konuda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Ancak yukarıda değindiğimiz üzere aracın yaşı, değer kaybı tazminatı hesaplarken dikkate alınmaktadır.
Araç Değer Kaybı Tazminatı Başvurusu için Kilometre Sınırı Var Mıdır?
Mart 2020’ye kadar böyle bir düzenleme bulunmaktaydı. Ancak Trafik Sigortası Genel Şartlarında yapılan değişiklikle birlikte değer kaybı tazminatı başvurularında kilometre sınırı kaldırılmıştır. Aracın kilometresi, değer kaybı tazminatı hesaplamasında dikkate alınmaktadır.
Araçtaki Tüm Hasarlar İçin Değer Kaybı Tazminatı Ödeniyor Mu?
Anayasa Mahkemesi’nin 2019/40 Esas 2020/40 Karar sayılı kararı ile yapılan değişiklikle birlikte değer kaybı tazminatı hesaplama yöntemleri de değişmiştir. Günümüz itibariyle aracın her türlü aksamında meydana gelen hasarlar için değer kaybı ödemesi yapılmaktadır. Bu değişiklikten evvel, mini onarım ile basit kaporta, plastik tampon onarımları, cam, radyo-teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamında yapılan onarımlar için değer kaybı tazminatı ödenmezken günümüz itibariyle bu hasarlar da ödeme kapsamına alınmıştır.
Tazminat Ödemesini Hangi Tarafın Sigortası Yapacak?
Değer kaybı tazminatı ödemeleri, kazada kusurlu olan tarafın sigorta şirketi tarafından yapılmaktadır. Ancak sigorta şirketinin sorumluluğu, poliçedeki limit ile sınırlıdır. Limit üstündeki değer kaybı tazminatları, kazada kusurlu olan taraftan talep edilebilecektir.
Araç Değer Kaybı Tazminatı Ödemesi Alırsam Sigorta Primim Yükselir mi?
Sigorta veya kasko prim ödemelerinde uygulanan hasarsızlık indirimi ile değer kaybı tazminatının bir ilgisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla değer kaybı tazminatı başvurusunda bulunmak, ilerleyen süreçte maddi bir külfet doğurmayacaktır.
Araç Değer Kaybı Tazminatı Alırsam Tramere İşlenir mi?
Tramer, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltmasıdır ve trafiğe kayıtlı araçların tüm sigorta bilgilerinin, kaza ve hasar bilgilerinin yer aldığı veri merkezidir. Kusurlu olmasanız dahi geçirdiğiniz kazalar, bu sistemde kayıtlı olacaktır.
Değer kaybı tazminatı almanız, Tramere işlenen hasar miktarını arttırmayacak dolayısıyla aracınızın daha da değer kaybetmesine sebep olmayacaktır. Bu hususta araç sahiplerinin endişelenmesine sebep olacak yahut değer kaybı tazminatı almaktan çekinmesini gerektirecek herhangi bir problem bulunmamaktadır.
Araç Değer Kaybı Tazminatı Ne Zaman İstenir?
Araç Değer Kaybı tazminatı, bir haksız fiil tazminatı olduğundan zamanaşımı süresi, fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren 2 yıldır. Yani, karşı tarafın kimlik bilgilerinin tespit edilebiliyorsa, kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde sigorta şirketine başvurulması gerekmektedir.
Karşı tarafın kimlik bilgilerine kaza tarihinden daha sonra ulaşıldıysa, 2 yıllık zamanaşımı süresi, kimlik bilgilerinin tespitinden sonra işlemeye başlayacaktır. Örneğin, 2016 yılında gerçekleşen bir kazada, kusurlu taraf ancak 2018 yılında tespit edilebilmişse, zamanaşımı süresi 2020 yılında dolacaktır. Ancak bu süre, 10 yıllık genel zamanaşımı süresini aşamayacaktır. Yani örneğimizde, en geç 2026 yılında değer kaybı başvurusunun yapılmış olması gerekmektedir. Kimlik bilgilerinin bu tarihten sonra tespit edilmesi halinde başvuru hakkı bulunmamaktadır.
Karşı Taraf Aracıma Vurup Kaçarsa Değer Kaybı Tazminatı Alabilir Miyim?
Çarpıp kaçan tarafın kimlik bilgileri tespit edilemiyorsa değer kaybı tazminatı için kasko şirketinize başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak bunun için değer kaybı tazminatının poliçenizde teminat altına alınmış olması gerekir. Aksi takdirde, herhangi bir ödeme almanız mümkün değildir.
İkame Araç Bedeli Talep Edebilir Miyim?
Yargıtay’ın istikrar kazanmış içtihatları uyarınca ikame araç zararları, gerçek zarar kapsamında olmadığından sigorta şirketinin bir sorumluluğu bulunmamaktadır. İkame Araç Bedeli kasko şirketinizden yahut kazada kusurlu olan taraftan talep edilmelidir.
Sigorta Şirketi Ne kadar Sürede Ödeme Yapar?
Değer Kaybı Tazminatı talepleri, öncelikle sigorta şirketine yapılmaktadır. 15 iş günü içinde sigorta şirketi, talep doğrultusunda tam veya kısmi bir ödeme yapmalıdır.
Sigorta şirketinin, hiç ödeme yapmaması veya kısmi bir ödeme yapması halinde bu kez sigorta tahkim komisyonuna başvuru yapılmaktadır. Bu süreç de ortalama 4-5 ay sürmektedir.
Pert Olan Araç İçin Değer Kaybı Tazminatı Başvurusunda Bulunulabilir mi?
Pert araçlar için değer kaybı tazminatı ödemesi yapılmamaktadır.
Aracını Satan Kişi, Araç Değer Kaybı Tazminatı Başvurusunda Bulunabilir mi?
Kaza tarihinden sonra, aracını elden çıkaran taraf, yine de değer kaybı tazminatına hak kazanacaktır. Zira tazminat alacağı, haksız fiilin gerçekleştiği yani kaza tarihinde doğmuştur. Bu hakkın varlığını koruması, aracın mülkiyetine bağlı değildir. Kaldı ki aksi düşünce, işin mantığına ters düşmektedir. Örneğin, kaza öncesi 100.000 TL rayiç değeri bulunan araç, kaza sonrası 80.000 TL’ye satılmışsa, aradaki 20.000 TL kazada kusuru bulunmayan tarafın zararı, yani değer kaybı tazminatına denk gelmektedir ve bu tarafın, zararının tazmin edilmesi gerekmektedir. Neticeten, aracı sattıktan sonra değer kaybı alınabilir.
Genel Olarak Araç Değer Kaybı Başvuru Şartları Nelerdir?
Yukarıda soru – cevap şeklinde sıraladığımız şartları bir başlık altında toplamak gerekirse;
- Araç değer kaybı için başvuran tarafın, trafik kazasına %100 kusurlu olmaması gerekir.
- Değer kaybı istenen aracın, pert olmaması.
- İşlem gören parçalar, daha önceden işlem görmemiş olmalıdır.
- 2 Yıl içinde Başvuruda bulunulmalıdır.
Araç Değer Kaybı Tazminatına Nasıl Başvurulur?
Öncelikle sigorta şirketine daha sonra sigorta tahkim komisyonuna başvurulmalıdır. Bu süreçte bir avukattan destek almanız, hak ve süre kaybı yaşamanızı engelleyecektir. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayarak tarafımıza ulaşabilir, değer kaybı başvurularınızla ilgili destek alabilirsiniz.